Doorgaan naar artikel

Werkschoenen informatie

Wat zijn veiligheidsschoenen nu precies?

Deze schoenen zijn voorzien van een verharde neus (staal, kunststof, aluminium of titanium) en een tussenzool om de voet te beschermen tegen beschadiging. Veiligheidsschoenen zijn er in vele uitvoeringen, al naargelang de eisen die er aan gesteld worden. Er zijn ook veiligheidsschoenen die eruitzien als een gewone schoon. Deze combineren eigenschappen zoals de beschermende neus en (tussen)zool met het uiterlijk van een gewonen schoen.

Wat zijn de veiligheidsnormen?

Afhankelijk van het soort werk en gevaar dat dit oplevert moet het type veiligheidsschoen bepaald worden. Dit is dan ook afhankelijk van je (werk) situatie. Hieronder zullen de verschillende normen worden uitgelegd. De normen geven onder andere aan hoeveel druk de schoen moet kunnen verduren. Verder zijn er nog normen voor het al dan niet hebben van een gesloten hal, kou- en hittebestendigheid, antistatische bescherming en waterdichtheid.

In Europa word de EN ISO 20345:2011 (CE EN-245) norm gebruikt voor de veiligheidsschoenen. Die classificeert 6 niveaus van bescherming: Alle klassen zijn voorzien van een verharde neus die 200J kinetische energie moet kunnen opvangen, waarbij de hoogte overblijft in de schoen ten minste 14 mm moet zijn.

Klasse

 

S1

Veiligheidsneus en antistatisch, neemt energie op in de hiel,

S1P

Als S1 met een onpenetreerbare tussenzool.

S2

Als S1 met verhoogde waterafstotendheid/resistentie.

S3

Als S2 met een onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel.

S4

Als S2 maar dan gemaakt van kunststoffen en dus helemaal waterdicht

S5

Als S4 met onpenetreerbare tussenzool en antislipprofiel

 

Veiligheidsneus

De veiligheidsneus bestaat uit een kap, die de tenen van de voet beschermt tegen een impact van 200 Joules, waarbij er dan minimaal 14mm ruimte overblijft. Dit is dan ook bij alle bovengenoemde veiligheidsklassen. De materialen die voor de veiligheidsneus gebruikt worden, kunnen uit staal, aluminium, kunststof of titanium gemaakt zijn.

Wat is de functie van de tussenzool?

De beschermende tussenzool, bij veiligheidsklassen S1P, S3 en S5 beschermt tegen het doordringen van scherpe voorwerpen door de zool. Deze tussenzolen kunnen gemaakt zijn van staal, kunststof, Kevlar, Lenzi, Fibre-LS, etc.

Wat voor soort werkschoen kunt u kiezen voor een wat bredere voet of een hoge wreef?

Voor een wat bredere voet raden wij u aan om te kijken naar de werkschoenen van Elten. Deze werkschoenen zijn goed pasbaar voor de wat bredere voet. Heeft u een hoge wreef, kijk dan naar werkschoenen die veters voor wat verstelbaarheid. Ook voor de hoge wreef kunt u het beste kijken naar een lage werkschoen. Een lage werkschoen zal minder druk op uw wreef uitoefenen.